Art framing

Albert van 't Slot expositie Huis ter West Westervoort

Zoals zovelen ben ook ik begonnen met een agfa clack 2, het eigendom van mijn ouders, een foto welke ik maakte op denk ik 8 of 9 jarige leeftijd. De plaats Madurodam het kleinste stadje van Nederland in Den Haag. Onderwerp Schiphol. Uiteraard zwart wit formaat 9x9cm. Foto's  per rolletje ik denk, weet dat niet zeker meer, 12 opnamen. Ik kan mij herinneren  dat  ik na na de opname zeer benieuwd was naar het eindresultaat maar ja dat duurde destijds even ontwikkelen afdrukken werd nog verzorgd door een zogenaamde ontwikkelcentrale hetgeen zeker een week in beslag nam. 

Ik ben niet de grootste fan van alles wat digitaal is maar op fotogebied ben ik er erg blij mee. De foto's die door mijzelf zijn gemaakt worden  niet bewerkt hooguit bijgesneden. Bij mijn foto's is het zo, dat ik de foto's maak en niet een fotobewerkingsprogramma. Ook  vergrotingen worden niet bewerkt zodat er op deze manier een foto ontstaat waar ook kleine dingen, die ik er eigenlijk niet op wil, opstaan. Als ik dit tijdens het fotograferen zie probeer ik het te vermijden hetgeen uiteraard niet altijd mogelijk is. Wat ik dan probeer is het een onderdeel te laten zijn van het geheel.

Achteraf wordt het dan een afweging is het storend ja of nee. Ja betekend wissen en anders blijft het zoals het is. En geloof mij het wissen van een foto ver van huis genomen is niet niks.  Het blijft iets eenmaligs en achteraf toch iets van wellicht was het eenvoudig te verwijderen geweest............... ( en ja, het blijft altijd zo, achteraf weten we alles beter.....................)

Het is voorgekomen dat ik een jaar later teruggekeerd ben naar de lokatie ( ik was uiteraard in de buurt)  om de foto nogmaals te maken zonder de destijds storende elementen............  

Albert van 't Slot


Expositie Albert van 't Slot te Westervoort februari / maart Huize Vredenburg & Huis ter West [flyertekst].

Na een werkzaam leven als technisch tekenaar/ontwerper, maar ook als beheerder onroerend goed en locatiebeheerder bij de Nuon is Albert van ’t Slot  (1949, Zutphen ) teruggekeerd naar zijn jeugdliefde ,, De fotografie’’.
Albert van ’t Slot is een rasechte romanticus. De foto’s die hij exposeert hebben twee boeiende thema’s. Het ene bestaat uit sensibele. bijna abstracte beelden die vorm krijgen door zijn oog voor textuur en detail. Daarnaast is er het thema van ,, De Mens’’. Vanuit integere observaties ontstaan boeiende foto’s.  Voor, de als fotograaf autodidacte,  Albert van ’t Slot  is fotograferen geen ,, plaatjes schieten ‘’.   Geen achteraf bewerkingen om tot een glossy beeld te komen. De hier geëxposeerde foto’s zijn het voorlopige resultaat van een  fotografische zoektocht naar  zuivere en inhoudelijke verbeelding van de hem omringende wereld. Soms verstild maar ook heftig.  De foto’s die hij exposeert zijn emotioneel geladen en hij wil ze graag delen met de beschouwer.
Straatmuzikanten gaan vol overgave op in hun muziek.,  Een  oud vrouwtje rust op een bankje en leunt op een kruk. In het zonnige mediterrane landschap beschermt zij zich met een opgeheven hand tegen het scherpe licht.  Een smid gebogen boven  een aambeeld hamert op het gloeiende ijzer. In zijn donkere grotachtige smederij is er de nostalgie van het ambacht. In de foto van het beeld van een clown  zien we niet alleen de sombere mens achter het lachende masker maar ook de fotografische verwerking van kleur, van licht en donker en de versterkende compositie.
 
Jan van Krieken van Huessen, januari 2018